Conversa amb Xavier Antich i Valero al Casal Solleric

El 12 de Setembre 2017 amb motiu de la inauguració de l’espai educatiu al Casal Solleric es va proposar a Pau Andreu Sitjar, membre del col·lectiu Metamòrfiques, una activitat dialèctica en forma de conversa entorn de les pràctiques educatives als centres d’art. El filosof i professor d’estètica a la universitat de Girona Xavier Antich,  va ser el convidat proposat per a aquesta activitat.

La conversa es va dividir en 4 blocs:

  • Educació i art.
  • Nous públics i participació.
  • Polítiques culturals.
  • Filosofia.

Encetarem la conversa començant per uns dels eixos que considerem essencials a l’hora d’abordar qualsevol temàtica, i amb una paraula que hauria de ser al centre de tots els debats, polítics i socials: L’educació. De què parlam, quan parlam d’educació? Què significa educar? Educació, per a què?

Aquest punt de partida ens va servir com a fil conductor i eina per a conversar envers les manifestacions artístiques que tenen una presència constant en l’entorn i en la vida de les persones, esdevenen espais de relació en els quals flueixen experiències, significats, emocions, idees i pensaments.

Què aporta l’art a la pedagogia i la pedagogia a l’art?, Així com la figura de l’educador als museus o centres d’art com a intermediadors en tots aquests processos. El qui?, i el com? Potser els participants de tots aquests processos hauríem d’assumir aquest disseny, no com allò que els altres han pensat per nosaltres, reivindicar l’emancipació i decidir sobre allò que feim i com fer-ho.

Ens qüestionarem qui són els nous públics, qui entra als museus o centres d’art del territori? Parlam de públic en termes quantitatius o qualitatius?

Parlarem de polítiques culturals, de com es podia alliberar la cultura de les decisions partidistes i evitar així practiques de control polític. I finalment tancarem la conversa amb aquella eina que considerem de gran utilitat per repensar tot el que havíem parlat fins al moment, la filosofia.

En acabar vam obrir un torn de preguntes per tal que la gent pogués intervenir i participar de manera activa.

Volem donar les gràcies a Xavier Antich per continuar obrint-nos la porta a nous diàlegs, per la seva generositat i lluentor de pensament, considerem necessaris aquests espais de diàleg que ens interpel·len i ajuden a posar en comú, idees i pensaments.

Aquesta activitat va ser possible gràcies al Casal Solleric amb la col·laboració de l’ara Balears.

Aquí teniu l’àudio complet de la conversa.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: